Geen tijd om te sporten tijdens de feestdagen?

In mijn vorige post probeerde ik u ervan te overtuigen om vóór het zondigen te gaan sporten.

Zo kan je meer genieten van dat dessertje en bovendien ben je enkel in dat geval effectief zeker van je lichaamsbeweging. Want na het feest kan je plan om te sporten altijd nog doorkruist worden door andere activiteiten. Bovendien is uitstellen in deze periode geen goed idee: sporten in de winter is bij velen nu eenmaal moeilijker dan in de warme zomer.

Wat als sporten echt niet lukt? Wat doe je dan?

Hier enkele tips om gulzigheid te vermijden:

  • Zorg dat je niet op een feestje aankomt met een lege maag. Meestal zijn de eerste hapjes niet echt vullend en al zeker niet gezond. Je geraakt er niet door verzadigd, dus de verleiding om ervan te blijven eten is zeer groot.
  • Een standaardtip die nog steeds goed werkt is traag eten en goed kauwen. Logisch gevolg hiervan is dat je langer doet over minder voedsel. Ook je vertering zal door het betere kauwwerk vlotter verlopen. Je lichaam zal je hier dankbaar voor zijn.
  • Bekijk het familiefeest als gaan eten op restaurant. Je kan gerust een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert eten. Maar hou het dan wel bij 1 van elk. Laat je niet verleiden tot het meermaals bijnemen van een gerecht. Als je het toch niet kan laten om een tweede portie te nemen, probeer dan zeker de gezondste delen ervan eerst op te scheppen.
  • Probeer ook af en toe “nee” te zeggen. Gewoon aangeven dat je nog even pauze houdt zou voldoende moeten zijn om de vriendelijke nonkel te laten passeren. Als je na een onderbreking toch nog iets extra wil kan je dit nog altijd zelf gaan halen. Deze kleine moeite maakt de kans op een buitensporige extra portie al veel kleiner.
  • Uit onderzoek blijkt dat je meer zal eten als je meer eten ziet staan. Simpelweg met je rug naar de bijvultafel gaan zitten maakt de kans op overeten al kleiner.
  • Ook water helpt om je een voldaan gevoel te bezorgen, en op die manier de nood aan een extra portie weg te nemen.

Geniet van de feestdagen!

Be Healthy, Stay Active

Health in Progress

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x