Bezint eer ge begint … te stretchen?

Sinds 1 januari sporten we allemaal iets intensiever dan ervoor.
Maar hoe kunnen we zorgen dat we ook goed herstellen? 

Dat herstel na een training uiterst belangrijk is, beseft Ruben maar al te goed nu hij volop aan het trainen is voor zijn volgende Ironman (hebt u zijn goed doel trouwens al gesponsord?). Naast voldoende slaap en de juiste voeding, zijn er natuurlijk nog andere manieren om herstel na een inspanning te bevorderen. Stretchen, een koud bad of massage: wat is nu het best? 

Wie een antwoord zoekt op deze vraag, loopt het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Maar liefst 1693 studies (dat zijn veel bomen!) onderzochten welke herstelmethode het effectiefst is. Omdat niet elk onderzoek op een wetenschappelijk verantwoorde manier gebeurde, selecteerden onderzoekers van de universiteit van Poitiers de 99 meest betrouwbare studies.

In deze meta-analyse, die op 25 april 2018 in het vakblad Frontiers in Psychology verscheen, kwam naar voren dat de meest effectieve methodes actief herstel (rustig loslopen), massage, compressiekledij, ijsbaden en cryotherapie (blootstelling aan extreme kou) zijn. Stretchen komt echter niet naar voren uit al deze onderzoeken.

Opmerkelijk is dat spierpijn en vermoeidheid ook bleken te verdwijnen door het zogenaamde placebo-effect. Onderzoek wees uit dat atleten aangaven dat een ijsbad met speciale herstelolie (in feite gewoon badschuim, maar dat wisten de proefkonijnen niet) hun herstel bevorderde en stijfheid verminderde.

Conclusie is dan ook dat er betere methodes zijn dan dat old skool stretchen om te recupereren na een inspanning. Laat dat statische stretchen voortaan dus maar achterwege. Gooi liever wat ijsblokjes in bad, wandel nog een kwartiertje rond als actief herstel of als dat niet werkt laat u zich nog eens onder handen nemen bij Health in Progress ;-).

Bezint eer ge begint … te stretchen?

Wat mag je verwachten van de moderne kinesist?

De visie die bij Health in Progress hoog in het vaandel gedragen wordt, mag duidelijk zijn: de patiënt speelt een actieve rol in het revalidatieproces.

Lees meer keyboard_arrow_right

Meer energie en een betere gezondheid. Willen we dat niet allemaal?

Is een positievere ingesteldheid krijgen en meer energie doorheen de dag voelen dan zo moeilijk?

Lees meer keyboard_arrow_right

Revalidatie van de voorste kruisband (1/4)

Iedereen hoort wel eens van een gescheurde kruisband. Het is dan ook een van de meest voorkomende sportblessures.

Lees meer keyboard_arrow_right

Wat mag je doen na de operatie van je voorste kruisband? (2/4)

Zodra je goed en wel wakker bent begin je aan een lang herstel. Gemiddeld genomen duurt een volledige revalidatie tussen de 6 en 9 maanden.

Lees meer keyboard_arrow_right

De opbouwfase in de revalidatie na een voorste kruisbandletsel. (3/4)

In de tweede fase van de revalidatie ligt de focus op de controle en mobiliteit. De oefeningen verschuiven van gecontroleerd staan op beide benen naar staan op één been op een onevenwichtige oppervlakte.

Lees meer keyboard_arrow_right

De laatste revalidatie fase na een voorste kruisband letsel. (4/4)

Het eind komt stilaan maar zeker in zicht. Hoewel je nog minstens 2 maand te gaan hebt ervaar je in het dagelijkse leven weinig tot geen beperkingen meer.

Lees meer keyboard_arrow_right

Ben jij ook zo moe tegenwoordig?

Kleine oogjes, eindeloos geeuwen en een onmiskenbaar gebrek aan energie. Deze symptomen herkennen we allemaal als de weerslag van een slechte nachtrust.

Lees meer keyboard_arrow_right

Stilzitten kost geld, veel geld.

De negatieve fysieke gevolgen van de alomtegenwoordige passieve levensstijl kent iedereen ondertussen. Nu berekenden wetenschappers ook de financiële gevolgen.

Lees meer keyboard_arrow_right

5 tips voor beginnende trailrunners van een beginnende trailrunner.

Na mijn eigen eerste trail ervaring deel ik graag enkele tips.

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x