Ben jij ook zo moe tegenwoordig?

Kleine oogjes, eindeloos geeuwen en een onmiskenbaar gebrek aan energie en concentratievermogen. Deze symptomen herkennen we allemaal als de weerslag van een slechte nachtrust. Maar de gevolgen van een permanent te korte of slechte slaap houden niet op bij die kleine ongemakken. Onlangs verscheen er in de krant De Morgen nog een artikel over die schadelijke gevolgen.

Als voorbereiding op mijn deelname aan de Ironman 70.3 volgende zomer in Zell am See – Kaprun is voldoende slaap dan ook een van mijn drie prioritaire voorbereidingsdoelen. 

Waarom is die slaap nu zo belangrijk?

De reden hiervoor is heel duidelijk. Niet alleen levert te weinig nachtrust een hele reeks nadelen op, omgekeerd zijn de positieve effecten van voldoende slaap enorm. Maar wat is dat dan wel, voldoende slaap? Dit hangt af van persoon tot persoon, maar voor een volwassene is het aangeraden rond de 8u slaap te hebben.

Het is vanzelfsprekend aangenamer om goed uitgerust te zijn. Dit maakt je dagelijkse beleving positiever en je gedrag merkbaar verdraagzamer. Maar wist je dat een goede nachtrust ook je geheugen verbetert, je alertheid vergroot en je een betere controle hebt over je emoties.

Toch zijn het nog twee andere redenen die mij motiveren om hierop te letten.

Eerst en vooral daalt het risico op infecties. Het lichaam kan beter reageren op schadelijke factoren van buitenaf die een negatieve impact kunnen hebben op je prestaties. 

Voldoende slaap vergroot ook je herstelproces. Te weinig slaap na een stevige training zorgt ervoor dat die training de dag nadien nog impact heeft op je lichaam en dus mogelijk ook op je volgende training. Bij chronisch slaaptekort is er zelfs gewichtstoename vastgesteld. Redenen genoeg dus om op tijd onder de wol te kruipen en werk te maken van een goede nachtrust.

Hoe pak je dit nu concreet aan? Er is meer nodig dan gewoon vroeg te gaan slapen.

Hier zijn 5 tips die je effectief zullen helpen om beter in te slapen.

  1. Verlaag de lichtintensiteit in je omgeving minstens een half uur voor je gaat slapen. Ja, ook het poetsen van je tanden in een verlichte badkamer vormt een hoge stimulus.
  2. Laat geen elektronica binnen in de slaapkamer (geen gsm, laptop, tablet). Die zorgen voor een rechtstreeks licht op je netvlies en gaan je zeker niet helpen om in te slapen. Indien je je smartphone gebruikt als wekker leg hem dan net buiten de slaapkamer. Bijkomend voordeel: het afzetten van je wekker zet je meteen ook effectief uit bed.
  3. Laat 's morgens zoveel mogelijk licht in de kamer, wat de biologische reflex van het opstaan stimuleert. Vermijd ook te snoozen, dit maakt je alleen meer moe.
  4. Vermijd cafeïne minstens 5u voor slapengaan. Cafeïne is en blijft een pepmiddel en kan je nachtrust uitstellen.
  5. Doe voor het slapengaan iets waar je je goed bij voelt. Zorg voor een vast slaapritueel zoals het lezen in een boek. Je zal merken dat je vrij snel moe wordt en vlot inslaapt.

Deze vijf tips zijn geen gouden regels maar indien je problemen hebt met je nachtrust kan je ze zeker eens uitproberen.

Sportieve groeten,

Ruben

Ben jij ook zo moe tegenwoordig?

Wat mag je verwachten van de moderne kinesist?

De visie die bij Health in Progress hoog in het vaandel gedragen wordt, mag duidelijk zijn: de patiënt speelt een actieve rol in het revalidatieproces.

Lees meer keyboard_arrow_right

Bezint eer ge begint … te stretchen?

Sinds 1 januari sporten we allemaal iets intensiever dan ervoor. Maar hoe kunnen we zorgen dat we ook goed herstellen?

Lees meer keyboard_arrow_right

5 tips voor beginnende trailrunners van een beginnende trailrunner.

Op Paaszondag nam ik deel aan mijn eerste trailrun ooit! Kwestie van meer te doen dan enkel naar de Ronde van Vlaanderen te kijken. Het werd een topervaring van 26km in de heuvelachtige omgeving van Caromb in Zuid-Frankrijk.

Lees meer keyboard_arrow_right

MY IRONMAN 70.3

Wat een ervaring, wat een beleving! Na alle voorbereidingen moet het natuurlijk nog altijd gebeuren op de dag zelf. Vol spanning stond ik klaar aan de start.

Lees meer keyboard_arrow_right

Geen tijd om te sporten tijdens de feestdagen?

Wat als sporten echt niet lukt tijdens de feestdagen? Wat doe je dan? Hier enkele tips om die lekkere hapjes en maaltijden toch met goede moed te kunnen aanvatten.

Lees meer keyboard_arrow_right

Geloof jij nog in die goede voornemens?

Het is al midden december. De nachten zijn lang en de dagen zijn kort. Iedereen zit graag knus en warm binnen onder dat fleece dekentje. Sporten? Ach, dat nemen we wel terug op in de lente.

Lees meer keyboard_arrow_right

Wat mag je doen na de operatie van je voorste kruisband? (2/4)

Zodra je goed en wel wakker bent begin je aan een lang herstel. Gemiddeld genomen duurt een volledige revalidatie tussen de 6 en 9 maanden.

Lees meer keyboard_arrow_right

Revalidatie van de voorste kruisband (1/4)

Iedereen hoort wel eens van een gescheurde kruisband. Het is dan ook een van de meest voorkomende sportblessures.

Lees meer keyboard_arrow_right

Stilzitten kost geld, veel geld.

De negatieve fysieke gevolgen van de alomtegenwoordige passieve levensstijl kent iedereen ondertussen. Nu berekenden wetenschappers ook de financiële gevolgen.

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x